Bratt og flott start for Bodø-studentene

Politihøgskolen i Bodø inviterte sine nye studenter til solfylte 1000 høydemeter - for å bli bedre kjent.

Publisert Sist oppdatert

Det skjedde en forvandling i Bodø 19. august. Over hundrede nye politihøgskole­studenter fra hele landet sto i små grupper utenfor skolebygget. Noen pratet forsiktig med hverandre, andre mer avventende. Det var ganske så stille. I løpet av noen timer skulle de forvandle seg til en smilende, svettende gjeng som på kort tid hadde skapt en identitet. Som førsteårs-studenter på Politihøgskolen.

Avdelingsleder Torje Stokland og studie­leder Johnny Steinbakk inviterte på fjelltur opp til Per Karlsatind (1036 moh).

- Dette gjør vi rett og slett fordi det er en flott måte for studentene å bli kjent på. Denne fjellturen har vi gjort med de nye studentene i 13 år, og tilbakemeldingene har bestandig vært gode, sier Stokland til Politiforum. Baktanken er å vise frem noe av naturherlighetene som Bodø og omland har og by på.

Fantastisk skue

På typisk nordnorsk vis starter fjellturen i strandkanten. Stokland leder den lange rekken av studenter i friskt tempo bratt opp gjennom bjørkekrattet. Han gir dem en kort teknisk hvil med en liten vannings­pause fra bekken etter 20 m­inutter. Solen skinner fra skyfri himmel, svetten pipler frem på pannen. Det har blitt mer lyd i studentene. Mellom dype pust og pes kommer spørsmål om hvor man er i fra, hva man har gjort tidligere og hvilken klasse de skal gå i. Og de sjekke­r ut om de har felles bekjente. I det vi bryter ut av tregrensa kommer kameraene frem. Utsikten er fenomenal allerede fra 400 meters høyde, og vi skal høyere. I nordvest ser vi hele Lofotveggen, og i noen minutter glemmer vi alt annet. Blikket snus utover og vi ser ned på Saltstraumen - verdens sterkeste havstrøm. Der m­illioner av liter vann i stor hastighet lager store strømvirvler i havet. Og det skal bli mer.

Det er en mangfoldig og flott gjeng som forserer oppover bakken. Ikke alle har fått frem hele flyttelasset. Thomas Wold (21) var antrukket mer for fest enn for fart der han i nyinnkjøpte Lacoste- sko og moteriktig dongeribukse fant veien opp gjennom steinura. Selv om fjell­utstyret manglet, var det aldri snakk om å gi opp.

- Praktisk dette, vettu, sier han med et smil. Nå slipper jeg å skifte når vi kommer ned igjen.

Vel oppe møter vi at alpint fjell med stupbratte sider. Det siste stykket opp mot toppen er smalt. Enkelte synes det ser skummelt ut. Med et loddrett stup rett til venstre ser det hele luftig ut. Det kiler i mer enn én mage, men denne gjengen har ikke kommet inn på Politihøgskolen ved å gi opp når det blir tøft. Med en kort stopp, en sjokolade og noen vennlige oppmuntringer fortsetter alle.

På kanten av stupet strekker Olga Lucia Askelund seg forsiktig utover.

- Jeg måtte bare pirre høydeskrekken litt, sier hun som en forklaring på nærkontakt med 500 loddrette meter. Det var en god mestringsfølelse å komme på toppen, samtidig som det var en sosialt fin tur, sier hun etterpå.

Politiforum treffer studenter med en variert bakgrunn. Det er bachelor­studenter, en snekker, en fengselsbetjent, flere fra Forsvaret, en ekspert på e­lektroniske duppeditter og en travkusk for å nevne noe. Alle med en bakgrunn som gjør at de har en godt grunnlag å bygge en politikarriere på.

Belønningen

Oppe på toppen ligger belønningen. 360 graders utsikt hvor vi kan se Børvasstindene, ja helt over til fjellet Balek i Sverige. Og i syd ligger Svartisen som ei hvit kappe mellom fjelltoppene. I vest ytterst ute i havet ligger Røst, det lille fiskeværet som eksporterer tørrfisk for millioner av kroner.

Dette er rammen politistudentene i Bodø har før de blir lovens håndhevere om tre år.