Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og hennes nyutnevnte statssekretær Sigve Bolstad.

Blir statssekretær i Justisdepartementet

Tidligere leder for Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, blir statssekretær for Emilie Enger Mehl (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Det ble klart i statsråd i dag.

– Sigve er en veldig dyktig politimann, og har også gjort seg bemerket i det offentlige ordskiftet i forskjellige roller. Vi har ønsket å styre politiet med en nærhet til de som er ute, som jobber i førstelinja og gjør jobben på vegne av staten. Jeg tror Sigve kan bidra med viktig innsikt og være et godt tilskudd til laget, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Politiforum.

Bolstad sier han ikke trengte lang betenkningstid for å takke ja til tilbudet om å bli statssekretær.

– Nei, kanskje to-tre sekunder, sier han, og legger til:

– Den første tanken jeg gjorde meg var at dette er et enormt privilegie og en stor ære. Nesten på grensen til borgerplikt. Jeg ser fram til å bli en del av et fantastisk team som jobber målrettet for å skape trygghet i hele landet.

Mange år som tillitsvalgt

Sigve Bolstad er født og oppvokst i Lødingen i Nordland, og jobbet som politi både i Vardø og Vadsø før han endte opp i Oslo politidistrikt. 

Der jobbet han seg opp i tillitsmannsapparatet - først i Oslo politiforening, som han ledet i flere år, før han overtok som leder for Politiets Fellesforbund i 2013. Den jobben hadde han til våren 2022.

– En viktig del av jobben som forbundsleder i ni år var å være mye ute på reise. Slik fikk jeg forankret synet mitt om at det er viktig at vi tar hele landet i bruk, sier han.

Ble stasjonssjef i Oslo

1. mars 2022 gikk Bolstad av som PF-leder, for å gå inn i en stilling som stasjonssjef på Manglerud politistasjon, etter 17 år som heltidstillitsvalgt.

– Dette halvannet året i Enhet Øst i Oslo var utrolig viktig. Der fikk jeg se hvordan politikken blir omsatt ute i praksis. Det har en stor verdi for meg inn i rollen som statssekretær, sier Bolstad.

Bolstad overtar nå etter Geir Indrefjord, som går inn som statssekretær for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Bolstad og Indrefjord har to forskjellige bakgrunner. Hvordan ser statsråden for seg at Bolstads rolle som statssekretær vil bli?

– Jeg synes vi har et godt lag, og det har vi hatt hele tiden, svarer Mehl, og peker på at en av de eksisterende statssekretærene er tidligere polititjenestemann John Erik Vika.

– Det er i grensen mellom de forskjellige erfaringene at vi finner de gode løsningene. For regjeringen har det hele tiden vært et viktig prosjekt å styrke den lokale polititilstedeværelsen. Sigve har en kjempeerfaring fra elle årene som polititjenestemann og forbundsleder, fortsetter hun.

En krevende tid

Justis- og beredskapsministeren peker på at det har vært en krevende tid for politiet de siste to årene.

– Budsjettrammene har blitt større, men oppleves mindre. Det er en utfordring som må tas på det største alvor. Mange politistudenter har ikke fått jobb etter studiene, og det er noe vi må forsøke å snu. Vi har økt opptaket på Politihøgskolen av en grunn, og det er fordi vi mener det trengs politifolk i hele landet, sier hun.

– Hvordan kan Bolstad bidra inn i dette arbeidet?

– Sigve kommer til å få hovedansvar for politiet. Han vil ha tett og nær kontakt med Politidirektoratet og Politiets Fellesforbund, og ha overblikket der. Så vil han jobbe tett sammen med et større team i departementet og regjeringen.

God relasjon til politiledelsen

Som forbundsleder i PF jobbet Bolstad tett opp mot ledelsen i Politidirektoratet. På spørsmål om hvor viktig hans relasjon til politiledelsen vil være for regjeringen, svarer Mehl dette:

– Jeg tror det å ha en god dialog og lytte til forskjellige stemmer er viktig uansett. Og det blir viktig framover også.

Klokka 12.00 i dag begynte Bolstad formelt i jobben.

– Jeg gleder meg virkelig. Det føles som om at jeg skal gjøre det samme som jeg har gjort i mange år, men med et annet godt lag, sier han.

Også Politiets Fellesforbund er tilfredse med at den tidligere fagforeningstoppen nå sitter tett på politisk ledelse.

– I Sigve Bolstad får Justis- og beredskapsdepartementet en topp kvalifisert medarbeider med fersk og omfattende kompetanse om politietaten. Han har politifaglig bakgrunn, og han har vært tungt inne i trepartssamarbeidet i Norge. Han er godt kjent med de politiske prosessene og kjenner spillereglene. Politiets Fellesforbund ser fram til samarbeidet, sier Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund, til PF.no.

Powered by Labrador CMS