Nye lys kan gjøre politibilene mer synlige

Politiet vil teste ut et svakt blått lys og teksttavle på bilene. Se hvordan de politibilene kan bli mer synlige.

Publisert Sist oppdatert

Politiet ønsker å teste ut nye løsninger for å gjøre politibilene mer synlige. Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

Til Politiforum utdyper politiinspektør Erling Fosse i Politidirektoratet at det er snakk om et svakt blått lys i bøylen på bilen, såkalte «cruising lights», og en lystavle med rød tekst.

– Dette er brukt mange steder i Europa. For eksempel bruker man et svakt blått lys i bøylen på bilene i Spania. Vi vil finne ut av om det er noe for norsk politi, sier Fosse til Politiforum.

Mer synlige biler

Et svakt blått lys på bilen vil gjøre politibilen mer synlig når det er mørkt. Den røde teksten skal kunne vise «Stopp politi» eller «Følg meg», foreslår POD.

Lysene kan også være nyttige når politiet vil markere hvor det er samlingsplasser under operasjoner.

– Det blir som med taxier. Ser man for seg en fredag eller lørdag kveld på Karl Johan, så vil publikum raskt kunne se hvor politibilen står hen og raskt kunne ta kontakt. Eller hvis man står i bilkø og er utålmodig, så vil man kanskje la være å bryte ut av køen hvis man det er synlig at det er en politibil der, sier Fosse.

Det svake blå lyset testes i Sverige nå.

Testes i Norge i år

Det vil også kunne være mulig for sivile biler å få montert svakt blått lys og å få montert teksttavle for eksempel i solskjermen. Nå ønsker politiet, som har vært på studietur i flere land, å gjennomføre feltforsøk på opptil seks kjøretøy i Oslo politidistrikt og fire kjøretøy hos Utrykningspolitiet.

– Vegdirektoratet har gitt tillatelse til at vi kan gjennomføre et begrenset feltforsøk i år med identifikasjonslys og teksttavle ved bruk av utrykningskjøretøy fra Oslo og UP. Nå skal vi ha møter med Oslo politidistrikt, UP og Ferno Norden for å se på hvordan testene skal gjennomføres og de tekniske løsningene, forklarer politiinspektøren til Politiforum.

Før forsøkene gjøres må publikum informeres og instrukser på plass. Det vil trolig ta et par måneder før vi er klare for å starte feltforsøket. Deretter skal det evalueres før POD kommer fram til et svar.

Powered by Labrador CMS