Politiets nye Nissan Navara pickup.

Viser fram politiets nye pickup

Nissan Navara er valgt som ny pickup for politiet. Politiets Fellestjenester (PFT) låner ut en prototyp av bilen til distrikter som vil prøve den. Nå skal bilen testes ut av Voss lensmannskontor.

Publisert

– Vi har en prototyp av som vi har gjort kjent og vist fram for politidistriktene. De som er interesserte, har fått låne den for å teste. Den har vært noen uker i Oslo og litt i Setesdal, og nå er den en liten tur i Voss. Dette er reklame for bilen, og for at det er åpent for alle distriktene å kjøpe den, sier Atle Barbakken i PFT.

Slik har det nemlig ikke alltid vært. Politiets forrige pickup, Toyota Hilux, var ikke allment tilgjengelig for alle politidistriktene.

– Det var stort sett Reinpolitiet som benyttet seg av Hilux, mens det har blitt åpnet opp for at også resten av landet kan handle Navara, sier Barbakken.

En offroad innsatsbil

Innsatsleder Jens Petter Gravning med politiets nye Nissan Navara pickup, på vei over Hardangervidda.

Sist torsdag dro bilansvarlig Jostein Pedersen fra Voss lensmannskontor til Bergen, for å plukke opp prototypen – som nå altså skal tilbringe en måneds tid i vestlandsbygda.

Eller det vil si; bilen kommer nok til å få kjørt seg, hvis vi skal tro innsatsleder Jens Petter Gravning. Politiforum snakket med ham før bilen var på plass.

– Vi har store forventninger til bilen uten å faktisk ha prøvd den. Clouet med et sånt kjøretøy er at det har bra lastekapasitet og bra høyde, og tåler dårlige vestlandsveier. Dette er en utrolig interessant bil for grisgrendte strøk, men jeg tror også dette er en veldig bra innsatsbil på grunn av lastekapasiteten. IP3-mannskaper har gjerne mer utstyr. Slik blir dette en slags offroad innsatsbil, sier Gravning.

Det er alt dette lensmannskontoret ønsker å teste ut og se på.

– Vi har lagt løse planer for både vanlig patruljevirksomhet og trafikktjeneste, og den siste helga i april tar vi den med til Hardangervidda for å bistå med Skarverennet.

Skal teste alt

Allerede fredag morgen tok Gravning med seg bilen på patrulje til Geilo.

– Denne bilen er nok spesielt tenkt opp mot fjelltjeneste, sier han.

Politiets nye Nissan Navara pickup.

Med Bergensbanen og flere fjelloverganger innenfor dekningsområdet, er det å ha en robust og framkommelig bil et stort gode for lensmannskontoret.

– Vi kommer til å se på mulighetene for å laste opp utstyr vi bruker når vi er til fjells. Blant annet har vi en del metallkasser som vi er interessert i å se om vi får plass til. Og det blir nok en del oppsynstjeneste, det vil si at vi drar scooteren med oss i en dal eller opp på fjellet for å ta motorferdselskontroll, sier innsatslederen.

Både han og kollegene gleder seg til å ta den nye bilen i bruk.

– Vi kjenner til plasser med vanskelige kjøreforhold, og kommer til å dra dit. Og jeg kommer til å teste alt, inkludert vinsjen, smiler Gravning.

Betaler kun for drivstoff

Selve lånet av pickupen er kostnadsfritt for lensmannskontoret. De betaler kun for drivstoff, men må levere bilen tilbake til PFT på Jaren.

Politiets nye Nissan Navara pickup.

– Det er kjempebra at vi nå fikk mulighet til å prøve den før vi eventuelt kjøper en slik bil, sier Gravning.

Etter det Politiforum erfarer, ligger prisen for en ny Nissan Navara på tett oppunder én million kroner.

– Vi har innkjøpsstopp i politidistriktet, så det er nok ikke sannsynlig at vi får realisert et kjøp nå. Fordelen er at vi får prøvd og vurdert bilen, og sett på hvor anvendelig den er. Og når vi da havner i en situasjon hvor vi skal bytte ut en bil, kan vi si at vi har behov for en Nissan Navara framfor en BMW, for eksempel. Jeg er superfornøyd med at PFT gir oss denne muligheten.

Barbakken hos PFT forteller at de første bilene allerede er kjøpt og betalt – og at flere er på vei.

– Det er bestilt og levert fem biler til Finnmark. Etter påske skal tre biler til Innlandet, sier han.

Førsteinntrykket

Fredag morgen tok altså innsatsleder Gravning med seg bilen over Hardangervidda til Geilo. Førsteinntrykket, etter en time på veien, var godt.

– Her er veien ganske humpete. Hadde jeg kjørt Passaten vår, hadde jeg hoppa ganske bra i setet. Bilen takler ujevnheter veldig bra, sier han.

Det han ser kunne vært bedre for lensmannskontorets behov, er plassen bak.

– Vi må ha mer «friplass» bak i kassen, sier han.

– Og vi er litt skeptiske til låsesystemet der bak, som er tilsvarende som på skibokser, og ikke en del av sentrallåssystemet. Jeg frykter det kan bli problematisk i skiftende vintervær. Det er min umiddelbare tilbakemelding. Så skal vi lage en rapport til PFT når vi er ferdige med bilen.

Gravning sier målet med tilbakemeldingen er åpenbar:

– Det viktigste for meg er at politiet her får et best mulig arbeidsredskap.

Powered by Labrador CMS