Høyre sier nei til generell bevæpning av politiet

Flertallet i Høyre stemte mot forslaget om generell bevæpning. Frp er skuffet.

Publisert

I forkant av Høyres landsmøte i helgen var det knyttet stor spenning til avstemningen rundt generell bevæpning av politiet. Det lå an til å bli svært jevnt mellom ja- og nei-siden.

Flertallet på Høyres landsmøte stemte mot generell bevæpning. Avstemningen endte med 198 stemmer mot generell bevæpning, mens 134 delegater stemte for.

Forslaget måtte stemmes over to ganger fordi det oppstod forvirring rundt voteringen, skriver NTB.

Kun Frp

Fremskrittspartiet er dermed det eneste partiet på Stortinget som går inn for generell bevæpning av politiet. Per Willy Amundsen, justispolitisk talsperson i Frp, sier i en pressemelding at de er skuffet.

– Norge er sammen med Island de eneste land i verden som ikke har et bevæpnet politi. Fremskrittspartiet har en rekke ganger foreslått å åpne for generell bevæpning av politiet, i tråd med Politiets Fellesforbunds ønsker. Sist i januar, kun FrP stemte for, sier justispolitisk talsperson Per Willy Amundsen.

Han mener at bevæpning av politiet er et svært viktig tiltak i en tid der Europa har blitt rammet av flere terrorangrep.

- Vi ser at politiet til stadighet må innføre midlertidig bevæpning på bakgrunn av trusselvurderinger. Slik midlertidig bevæpning har vært i funksjon siden mars, og ble nylig forlenget med åtte uker, sier Amundsen.

Frp mener dagens ordning hvor politiet har fremskutt lagring av våpen i bilene, kan føre til at flere liv kan gå tapt i et terrorangrep.

– Det er politiets jobb å holde folk flest trygge. Da er det politikernes plikt å gjøre dem best mulig i stand til å ivareta den jobben, og gi dem det de ber om. Derfor vil FrP åpne for generell bevæpning av politiet, sier Amundsen.

By og land

Før avstemningen uttalte Heidi Nordby Lunde i Høyre at hun så skillelinjer i partiet, mellom politikerne som bor i byen og de som bor på landet.

– Jeg bor på Grønland i Gamle Oslo. Er det et sted hvor situasjoner kan eskalere, så er det nettopp der. Jeg vil ikke sette pris på bevæpnet politi i mitt nabolag, sa Nordby Lunde til VG.

– De som bor litt mer grisgrendt, hvor de nesten ikke ser politi eller organisert kriminalitet. De vil ha generell bevæpning i mitt nabolag. Jeg vil ikke ha det, sier hun.

Hun uttalte at det ikke er noe i dagens kriminalitetsbilde i Norge som tilsier at politiet skal være permanent bevæpnet. Hun legger til at dagens praksis hvor man kan få generell bevæpning i en konkret situasjon over tid, fungerer.

Peter Frølich, justispolitisk talsperson for Høyre, mente derimot at norsk politi bør være fast bevæpnet. Han trakk fram at det vil inntreffe «virkelige uværsdager».

– Jeg vil ikke være den politikeren som står ansvarlig og sier at politiet kunne reddet liv hvis de hadde våpen, men det hadde de ikke, sa Frølich.

LES OGSÅ: – Taser er det beste verktøyet de har fått

Powered by Labrador CMS