IKKE SÅ FESTLIG: Dette cruiseskipet med Looney Tunes-figurene er det største av dem, og leies ut av et italiensk cruiseselskap. Her har nærmere 2000 fra spansk politi bodd i en måned siden 1. oktober.

Flere tusen politifolk stuet sammen på skip i én måned. Nå sier de ifra.

Etter en måned er det nasjonale politiet fortsatt i beredskap, og nå er politiet lei. Da hjelper det lite å bo i et skip dekket av kule Looney Tunes-figurer.

I over en måned har to skip ligget ved havna i Catalonias regionhovedstad, Barcelona. I nabobyen ligger et annet.

Totalt huser disse tre 5.000 fra det nasjonale politiet - alle i beredskap og beordret av statsminister Rajoy. 

Målet var å stanse den uautoriserte avstemningen om løsrivelse 1. oktober. Siden har konflikten tilspisset seg, og Rajoy har gitt ordre om at politiet skal bli der.

Nå klager flere i politiet til både fagforeningen og til pressen. Flere forteller til den spanske avisen El Pais at forholdene er forferdelige. 

– Vi har bodd oppå hverandre i små lugarer i en måned nå. Det er på et svært begrenset areal. Vi behandles verre enn fanger.

I tillegg til små lugarer klager de også på dårlig rengjøring, begrenset med vann, dårlig mat og ikke noe oppholdsrom med tv eller lignende. 

Ifølge VG får, ikke uventet, politistyrkene hard medfart fra de lokale havnearbeiderne i Barcelona, hvor katalanske arbeidere blant annet har nektet å levere mat og drikke.

Og det største skipet, «Maby-Dada» eller bedre kjent som Tweety-skipet, har selvfølgelig fått massiv oppmerksomhet. Særlig på Twitter: 

Kritikk mot spansk politi

Siden demonstrasjonene og opptøyene startet for et par måneder siden har det spanske politiet fått hard kritikk for håndteringen. Mens Rajoy har takket politiet for innsatsen.

Etter ordre fra regjeringen i Madrid om å hindre valget, ble 840 personer skadd i sammenstøt med politiet, ifølge katalanske myndigheter. I en video som har gått verden over viser bildene hvordan politiet spraker og slår befolkningen.

Fremover fryktes det ytterligere uro og demonstrasjoner. 

I neste uke skal en domstol ta stilling til om Catalonias avsatte leder Puigdemont, skal siktes. Han risikerer 30 års fengsel.

Powered by Labrador CMS