Flere hundre politifolk passet på folkemassene og trafikken under sykkel-VM.

Politifolk får fortsatt ikke tillegget for sykkel-VM, etter at fagforeninga (!) sa nei

Derfor vil ikke Politiets Fellesforbund la Politidirektoratet betale ut 2000 kroner til politiansatte som måtte reise til Bergen.

Publisert

I fjor vår og sommer pågikk harde forhandlinger om hva de flere hundre politifolkene som måtte reise til sykkel-VM i Bergen skulle ha som kompensasjon. Politiets Fellesforbund ble aldri enige med Politidirektoratet. Enden på visa var at Politidirektoratet ønsket å gi politifolkene som jobbet for å sikre mesterskapet, 2000 kroner hver i et generelt tillegg.

Trodde mange. Over et halvt år etter sykkel-VM har politifolk nemlig ennå ikke fått sine 2000 kroner, og det ser fortsatt ikke ut til at utbetalingene vil komme med det første. Politiforum har fått henvendelser om hvorfor. Årsaken er at fagforeninga Politiets Fellesforbund har sagt nei.

Politiets Fellesforbund mener at dersom de aksepterer en utbetaling på 2000 kroner, så står framtidige forhandlinger for fall. 

– Folk skal vite at det er langt fra sannheten at Politiets Fellesforbund ikke vil at ansatte skal få 2000 kroner. Men dersom det hadde blitt stående og vi bare hadde akseptert det, hadde det i fremtiden ikke medført noen risiko for arbeidsgiver å ikke komme oss i møte på nye krav. Vi selger ikke forhandlingsretten til fagforeninga for 2000 kroner, sier forhandlingssjef i Politiets Fellesforbund.

Politiforum beskrev begrunnelsen også i høst, ikke lenge etter VM. Men noen løsning er etter flere måneder ikke kommet på bordet, og fortsatt uteblir altså tillegg for arbeidet under sykkel-VM for mange ansatte.

Hadde ingen avtale

PF og POD ble aldri enige om noen særavtale for sykkel-VM, som kunne sikre ansatte tillegg for at de mistet turnustillegg ved å reise fra normal tjeneste eller kompensere dem for at de reiste fra familie og sosialt liv i to uker.

– Dersom arbeidsgiver skal kunne definere vilkårene alene, ved å gi et så lavt tilbud at de vet at fagforeningene ikke vil kunne akseptere det, og senere si at det er det som gjelder, så vil det utfordre forhandlingsretten vår, sier Fosse.

Den mener PF og Fosse er for mye å ofre, for 2000 kroner til hver ansatt. Derfor er saken en tvistesak nå, som skal behandles på høyere nivå.

– Er det noen sjanse for at dere nå klarer å få til mer enn 2000 kroner til de ansatte?

– Det er flere utfordringer enn økonomi rundt sykkel-VM. For eksempel arbeidsbelastningen de ansatte hadde. Nå sitter vi og går gjennom det, for å finne ut om arbeidsbelastningen var forsvarlig. Hvis det var brudd på arbeidsmiljøloven, så må vi påpeke det.

Fosse sier PF har mest mest fokus på framtidige arrangementer.

– I Bergen gjorde politifolk en fantastisk innsats og det er leit at Politidirektoratet ville avspise dem med 2000 kroner. Neste gang har vi forventninger. POD har en fullmakt til å beordre politifolk på jobb, og det er unikt og noe som bør brukes med klokskap. Så langt har politiet hatt motiverte ansatte ved store arrangementer, men det er ingen selvfølge, avslutter Fosse.

Powered by Labrador CMS