Betaler 5 millioner for fraflyttet politihus

Telemark politidistrikt trenger politimennene Ingve Lunde og Roger Torkildsen, men de har ikke råd til dem. De må heller bruke pengene på et politihus de ikke lenger benytter.

Publisert Sist oppdatert

- Det er en veldig kjedelig situasjon.

Slik beskriver politiutdannede Ingve Lunde at han for to måneder siden mistet jobben sin i Telemark politidistrikt. Nå mottar han lønnen sin fra NAV, mens stillingen han fylte, står tom. For politibetjent, Roger Torkildsen, som heller ikke er forespeilet en forlengelse av vikariatet sitt, vil situasjonen bli den samme i mars. Dette til tross for at Telemark politidistrikt for øyeblikket har i overkant av 20 vakante stillinger ifølge fagforbundet.

Pengene som kunne dekket lønnen både til Lunde og Torkildsen, samt en håndfull politibetjenter til, går nå til å dekke leieutgiftene til det gamle politihuset i Porsgrunn, som politiet flyttet fra i 2008.

Leieavtale på 20 år

Årsaken til at politidistriktet fremdeles betaler for det fraflyttede bygget, er en leieavtale fra 1999. I denne forpliktet den tidligere ledelsen i Telemark politidistrikt seg til å betale en leie på fem millioner årlig fram til 2019. I fjor lyktes det den nåværende ledelsen å få framleid halvparten av den gamle politistasjonen. Dermed taper nå Telemark politidistrikt 2,3 millioner i året på resten av bygget.

- Det er en veldig vanskelig situasjon for hele politidistriktet. I dag har vi ikke budsjett til å dekke de stillingene vi har, og vi har blant annet også holdt igjen på bilkjøp. Vi har måttet kutte mye i år og til neste år må vi kutte enda mer, sier Anne Rygh Pedersen, politimester i Telemark politidistrikt.

Administrasjonssjef på Skien politistasjon, Line Grøtsund, sier de jobber med å få framleid mer av bygget og at det kan være aktuelt å få leid ut enkelte kontorer til Porsgrunn kommune. Gamle celler og kontrollrom kan imidlertid ikke leies ut. Dermed vil distriktet, uansett hvordan de vrir og vender på det, gå med nær halvannen million i årlig tap fram til 2019.

- Jeg ser ingen løsning på denne situasjonen, sier politimester Pedersen.

- POD må ta regningen

Det gjør imidlertid Tor Ragnar Steffensen, lokallagsleder for Politiets Fellesforbund. Han mener Politidirektoratet bør ta regningen for å pusse opp lokalet slik at det kan leies ut i sin helhet. En slik oppussing vil koste minst fem millioner kroner.

- Det er galt at hele vår polititjeneste blir sabotert av tidligere inngåtte avtaler som ikke vi har hatt mulighet til å påvirke, sier Ragnar Steffensen.

Politidirektoratet sier de ikke har tid til å gi en kommentar på denne saken.

Powered by Labrador CMS