Politidirektøren innrømmer: – Betydelig bekymring over målet om to politiansatte per tusen innbyggere

Dersom Regjeringa kutter støtten til nyutdannende, kan det se mørkt ut for politidekningen i norsk politi.

Under sin tale til Politiets Fellesforbunds landsmøte 2017 på Lillehammer, uttrykte politidirektør Odd Reidar Humlegård bekymring over målet om politidekning for norsk politi. 

– Det er betydelig bekymring når det gjelder målet om to politiansatte per tusen innbyggere. Vi har trodd at det nærmest var en selvfølge; Vi har en bemanningsplan som sier at det skal komme 350 stillinger hvert år og at disse skal være fullfinansiert. Der er vi ikke nå, og nå kan det se ut til at det ikke blir finansiering av disse årsverkene. Det er en stor strek i regninga, sier Humlegård. 

I statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å fjerne finansieringen av stillinger til nyutdannede.

I dag kom tallene for politidekningen i Norge per 30. september i år. Den totale politidekningen, medregnet alle distrikter, særorganer og PST, er nå på 1,89 - noe som betyr at norsk politi mangler nærmere 1000 ansatte for å nå målet, ifølge politidirektøren.

Han understreker videre:

– Vi har aldri hatt bedre bemanning i norsk politi, og aldri før har så mange som 2476 stillinger blitt tilført politiet på så kort tid. Men fortsettelsen ligger det altså mye usikkerhet rundt.

Betyr dette at man ikke vil nå målet innen 2020?

– Det vet vi ikke. Men det er ingen krise i 2018, svarer han til Politiforum i etterkant av talen.

Du kan høre hele talen hans her:

Powered by Labrador CMS