KJENTMANN OG UKJENT: Stian (t.v.) er politimann i Bergen og leder IP3-patruljen bestående av mannskaper fra Østlandet, rundt i vestlandshovedstaden. Politimannen Rune (t.H) fra Oslo er forberedt på å gripe raskt inn, selv om gatene han opererer i er ukjente.

– Det er kjekt å treffe folk fra hele landet

Politifolk på tvers av distriktsgrensene jobbet sammen under sykkel-VM i Bergen i september. Stian fra Bergen og Rune fra Oslo er noen av dem.

Publisert

– Det er kjekt å treffe folk fra hele landet og greit å gjøre noe annet, en gang i blant. Det sier politibetjent Rune, som er hentet fra Oslo til Bergen for å kjøre IP3-patrulje i sivil bil. 

– Den største utfordringa er nok at jeg er ukjent her. Derfor er det nyttig å ha en kjentmann på bilen. Så kan jeg bidra der jeg kan, sier han. 

De første dagene benyttet han og patruljen til å se seg rundt i Bergen.

I tillegg har Rune benyttet morgenene til å undersøke områdene. Til sammen går han seks til sju vakter i løpet av VM. 

– Jeg har vært heldig og går først og fremst dag- og kveldsvakter. Det er gøy å være en del av dette arrangementet, sier Rune.

  • LES OGSÅ: Rekordmange politifolk på nett under sykkel-VM

Trente sammen før VM

Kollega Stian er godt kjent i Bergen, der han vanligvis jobber som divisjonsleder. Han er en av tre bergensere som leder hver sin IP3-patrulje med mannskaper fra Østlandet.

I motsetning til de fleste andre biler og mannskapene i den nærmest hermetisk lukkede byen, beveger disse patruljene seg rundt og kan respondere hvis noe skjer. 

– Til å forberede patruljen hadde vi reisedagen og litt samkjøringstrening. I tillegg kjørte vi en del rundt i byen etter at sperringene var satt opp, for å få et inntrykk av hvordan byen ville  være, forteller Stian.

– Hva avdekket samkjøringstreningen dere hadde i forkant av at dere satt dere i samme patruljebil? 

– Den viste at taktikken vår stort sett er ganske lik. Det var overraskende hvor lik forståelsen var for oppdragene vi skulle trene på. 

Politimannen sier de digitale verktøyene er viktige for patruljen. 

– Jeg er vant med nettbrett til vanlig, men under sykkel-VM brukes det spesielt på planer og
kartutsnitt. Det er viktig for de som ikke er kjent her. For eksempel ligger objektplaner  tilgjengelig for å kunne vite hvor det står mannskaper, noe som er nyttig for oss som ruller rundt og ønsker oversikt over flere objekter, sier divisjonsleder Stian.

Powered by Labrador CMS