Johan Havstad og familien har seilt til Karibia.

Jorda rundt på 365 dager

Politioverbetjent Johan Havstad sa opp jobben i PU for å seile til Karibia med familien.

Publisert

Etter 25 år i politiet sa Johan Havstad i fjor opp jobben sin i PU for å dra på jordomseiling med familien.

I begynnelsen av juli 2021 kastet de loss fra Høvik i Bærum og satte kursen mot Karibia. Da hadde de kort tid i forveien solgt begge bilene, og leid ut både hus og hytte.

– Vi har planlagt turen de siste tre til fire årene, men jeg fikk ikke permisjon fra politiet. Så da måtte jeg si opp jobben for at vi kunne dra. Det er en familiegreie som vi skulle gjøre sammen. Det har vært veldig fint, forteller Havstad fra seilbåten, som befinner seg i den karibiske øygruppen Grenadinene.

Havstad har med sin kone, datter og sønn på turen. Barna har tatt ett års pause fra studiene og skoleløp.

Man skulle kanskje tro at familien har tilbrakt mye tid sammen på de syv hav, men det er ikke tilfellet. Det var først i 2018 at de kjøpte seilbåten av typen Bavaria 42 Cruiser.

– Vi begynte å seile da vi kjøpte seilbåten, som også er den første seilbåt vi har hatt. Så dette er nesten vår første langtur. Jeg har seilt litt mindre båter før og på seilbrett, men man finner ut av hvordan man skal gjøre alt på Youtube. Nå sitter vi her uten uhell i det hele tatt, sier han.

Turens høydepunkt så langt var da familien ankom en annen karibisk øy, Grenada. Da hadde familien seilt 15 dager på åpent hav på Atlanterhavet.

– Det var ganske spesielt, selv om vi kom inn midt på natta. Det var stort å legge til kai etter så mange dager på havet, sier han.

Familien valgte å delta på regattaen ARC+, som gikk fra Las Palmas til Grenada. Det innebar at turen til Karibia fra Las Palmas, ble delt opp i to etapper, med en stopp på øygruppa Kapp Verde, som er lokalisert 570 km vest for det afrikanske fastlandet.

– Vi valgte den regattaen for å ikke ha så mange dager ute på det åpne hav. På Kapp Verde var vi en uke. Det var veldig spesielt, og et sted man egentlig ikke reiser til. Det var veldig eksotisk, men en uke var nok, forteller han.

Familiens plan videre er å seile nordover til Martinique, forteller Havstad, når Politiforum snakker med ham i starten av januar.

– Så har vi familie i den Den dominikanske republikk som vi skal besøke. I starten av mai er planen å seile videre til New York, og så seiler vi hjem via østkysten av USA, Canada, Grønland og Island, forteller han.

Hjemreisen forutsetter at det ikke er for mye is på Newfoundland og Grønland.

– Stemningen er veldig bra. Akkurat nå lages det arme riddere, og vi koser oss god mat, snorkling, og fjellturer, forteller han, på telefonen i 27 plussgrader.

– Dere hadde ingen kvaler med å dra med tanke på korona?

– Vi skulle egentlig ha reist i 2020, men tok en avgjørelse i mai i fjor om å utsette ett år. Det tror jeg var lurt. Selv om vi må ta PCR-tester både her og der, så oppleves det ikke som at det er korona her. Man bruker maske i butikken, ellers er det lite smitte, men smitten er på vei til å ta seg opp, så det blir spennende å se hvordan det blir fremover, fortsetter han.

Havstad-familien regner med å være tilbake igjen i Norge i slutten av juli – i god tid før både barna og kona skal tilbake på skolebenken og jobb. Selv må Havstad begynne å søke jobber.

– Etter 25 år i staten, så satt det langt inne å si opp jobben. Men man får ta de problemene når man kommer hjem, for man vet jo aldri hva som skjer. Man må leve litt her og nå. Jeg angrer i hvert fall ikke på turen, avslutter Havstad.

Powered by Labrador CMS