Hvor skal man hente motivasjon?

«Jeg lurer på når vi får generaler som ikke har gått krigsskolen».

Publisert Sist oppdatert

Den siste tids hendelser med utlysninger av nye politimestere og politidirektørens trussel om bruken av forskriften hvis ATB-forhandlingene ikke går slik POD vil, går virkelig inn på meg.

Jeg har nå jobbet i etaten siden 1999, og hele tiden følt at jeg gjør en jobb som er viktig. Når POD går ut og sier at det spiller nesten ingen rolle hvilken bakgrunn den øverste lederen din har så lenge vedkommende har juridikum, er det faktisk direkte demotiverende. Jeg spurte min kone, som er utdannet jurist, hvor mange timer med ledelse de måtte gjennom på studiet. De hadde ikke noe om dette på jusstudiet.

Likevel er dette hovedkriteriet for å kunne bli politimester i Norge idag. Det at du har gått på Politihøgskolen er ikke nødvendig. Det at du har inngående kjennskap til politietaten gjennom erfaring er ikke nødvendig. Det at du gjennom erfaring vet hvordan politifolk tenker rundt sin rolle og sitt arbeid er ikke nødvendig.

Jeg lurer på når vi får generaler som ikke har gått krigsskolen? Heldigvis tror jeg ikke Forsvaret får oppleve det. En av begrunnelsene fra POD for å ha utlysningsteksten slik er at politimesteren skal ha påtalekompetanse. Når ble det ensbetydende med å være en god leder? Siden 2001 har det blitt ansatt politimestere som ikke har juridikum i Norge. Det har gått helt fint. Hvis det nå plutselig skal være et problem bør man seriøst se på om man skal skille politi- og påtalemyndighet.

På toppen av dette leste jeg idag referat fra politidirektørens besøk på landsmøtet til PF. Jeg trodde nesten ikke det jeg så. Etter først å ha gruset politiutdannelse og ledelseserfaring i etaten ved utvelgelsen av nye politimestere, prøver nå politidirektøren å øke fotfolkets motivasjon ved å true med å bruke en forskrift som aldri skulle vært vedtatt!

Da er det oppbyggende å lese om PODs nye lokaler, og om hvor nøkternt det har blitt der.

Powered by Labrador CMS