Viktig at politiet beholder asylsakene

Justisdepartementets forslag om å flytte asylsakene fra politiet møter motstand i Høyres stortingsgruppe.

Publisert Sist oppdatert

- Vi mener det er viktig at politiet beholder oppgaven knyttet til asylbehandlingen. Det er helt avgjørende at politiet får den kontakten og informasjon med innvandrermiljøer som de får gjennom arbeidet med innvandrersaker, sier Anders Werp (H) i Justiskomiteen.

Han viser til et dokument 8 forslag Høyre fremmet for Stortinget 16. juni i år der de ber Stortinget sørge for at politiet fortsatt skal ha ansvar for avklaring av identiteten til asylsøkere, og dermed sikres den samme informasjonen som i dag.

I begrunnelsen skriver de:

«Grenseoverskridende, organisert kriminalitet og menneskesmugling utføres i stadig økende grad av nye internasjonale kriminelle aktører og nettverk. Dette fordrer at politiets innsats må være kunnskapsbasert. Politiets informasjonstilgang må ikke svekkes. I et kriminalitetsforebyggende perspektiv er det svært viktig at en av politiets viktigste tilganger og kilder til nødvendig informasjon ikke fjernes og eventuelt overføres til en annen instans, noe som kan gjøre informasjon vanskeligere tilgjengelig for politiet»

Werp mener Stortinget er vitne til en merkelig håndtering av saken fra justisministerens side.

- Før sommerferien var han veldig tydelig på at dette skulle overføres til UDI. Senere har han begynt å ta forbehold. Jeg opplever at det gis forskjellige signaler i saken, det er i seg selv urovekkende og skaper usikkerhet på et svært viktig politikkområde. Denne sommeren har bare forsterket inntrykket av en vingleminister, sier Werp.

Powered by Labrador CMS