Hevder forskriften stanser reservetjenesten

Den nye arbeidstidsinstruksen for politifolk setter enstopper for ordningen med hjemmevakter.

Publisert Sist oppdatert

Det mener forbundsleder i PF, Arne Johannessen.

- Hele lensmannsetaten er bygget nettopp på dette unntaket fra Arbeidsmiljøloven, nemlig at tjenestepersonell har hjemmevakter og reservetjeneste i friperioder. Men den nye instruksen setter en begrensning på 11 timer hvile i døgnet ved reservetjeneste. Konsekvensen er at det ikke blir mulig å få turnusen til å gå opp ved det store flertallet av landets lensmannskontor, sier Arne Johannessen til NTB.

Avvikle frivakter

Han sier at det var en lensmann som torsdag gjorde foreningen oppmerksom på utslaget av den nye forskriften.

- Da gikk vi inn i dette, og oppdagelsen ble bekreftet. Flere av våre lokale tillitsvalgte har derfor i løpet av torsdagen skrevet brev til sine politimestre der de gjør det klart at ordningen med frivakter må avvikles. Dette kommer til å bli en kjempemessig hodepine for politimestrene de nærmeste dagene og ukene, slår Johannessen fast overfor NTB.

Uten vakt

PF-lederen er syrlig når han kommenterer at «dette er utslaget av den instruksen justisministeren var så fornøyd med».

- Dette vil bli veldig dramatisk. Konsekvensene er svært alvorlige. Det store flertallet av landets lensmannskontor vil ikke lenger kunne ha vaktordninger, slår Johannessen fast.

Fritt fram?

Politimestere over hele landet frykter at denne sommeren blir det fritt fram for kriminelle, fordi bemanningen er svært lav. Ferie og overtidsnekt gjør at politiet nå henlegger flere saker. Det melder NRK.

Politimester Benedicte Bjørnland i Vestfold politidistrikt sier situasjonen hadde vært bedre med en avtale med politiet fremfor en instruks:

- Det hadde nok ført til større fleksibilitet i organisasjonen, sier hun ifølge NRK.

Prioriterer vold

Ifølge politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt vil kampen mot såkalt hverdagskriminalitet være bare noe av det som må lide:

- Vi prioriterer vold. Vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep og ikke minst alvorlig æresrelatert vold og familievold er høyt prioritert hele tiden, sier Fossen til NRK.

Einar Endresen, lokallagsleder i Haugland og Sunnhordland politidistrikt, sier følgende om situasjonen til Aftenposten:

- Her vil innbyggerne oppleve at det kan ta lengre tid før vi kommer. Det vil ta lengre tid å etterforske saker. Det blir rett og slett mer behagelig å være kriminell her.

Lokale tillitsvalgte andre steder i landet tegner et tilsvarende bilde. For eksempel stiller Vestoppland politidistrikt med to betjenter på vakt for 70.000 innbyggere, mens Stjørdal lensmannsdistrikt natt til mandag kun hadde én politimann på vakt for 28.000 innbyggere, ifølge NTB.

Og på Sunnmøre rykket politiet sist helg ikke ut på flere meldinger om mulig promillekjøring.

- Folk vil merke at vi ikke er til stede, sier tillitsvalgt i Telemark politidistrikt Tor Ragnar Steffensen, ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS