Espen Fagervoll (stående) og andre operatører i Nordland politidistrikt kan trolig se fram til en flott og ny samlokalisert operasjonssentral.
Espen Fagervoll (stående) og andre operatører i Nordland politidistrikt kan trolig se fram til en flott og ny samlokalisert operasjonssentral.

Operatørene i Bodø får flytte i splitter ny sentral

Politidirektoratet åpner for at operasjonssentralen i Nordland kan ligge i et annet bygg enn der politimesteren sitter. – En gladnyhet, sier hovedverneombudet.

Publisert Sist oppdatert

Som en del av politireformen skal politiets operasjonssentral og brannvesenets 110-sentral samlokaliseres. Og i Bodø stod et splitter nytt bygg klart denne vinteren, et bygg med rikelig plass til både brannvesen og politi, og også AMK-sentral.

Lenge har imidlertid operatørene i Bodø fryktet at de må bli i den trange kjelleren på den 20 år gamle politistasjonen. I utgangspunktet er det nemlig brannvesenet som skal flytte til politiets operasjonssentraler og ikke omvendt, siden politiets operasjonssentral skal ligge i samme bygg som der politimesteren sitter.

Heldigvis kom gladnyheten for de ansatte i dag: For Nordland politidistrikt gjøres det unntak. Operasjonssentralen får lov til å flytte ut av politihuset og inn i det splitter nye bygget bare noen minutter unna.

– Det er veldig godt å høre. Det gir oss muligheter til å bygge en robust sentral og et robust politidistrikt, sier hovedverneombud i Nordland politidistrikt, Vegard Kristiansen.

Slik så stasjonen med plass til operasjonssentral ut da den var under oppføring i fjor. Nå er den ferdig.
Slik så stasjonen med plass til operasjonssentral ut da den var under oppføring i fjor. Nå er den ferdig.

Frykta stappfull kjellersentral

Da Politiforum besøkte operasjonssentralen i Bodø i februar, kunne vi selv kjenne på den tette varme lufta, under det lave taket i den mørke kjelleren på politihuset fra 1996.

I dag har tre operatørplasser kontroll over tidligere Salten politidistrikt. Politireformen krever minstebemanning på seks. I tillegg skulle kanskje brannvesenet inn. I februar var Politidirektoratet på befaring for å undersøke om det var mulig.

Fornøyd: Hovedverneombud Vegard Kristiansen i Nordland politidistrikt.
Fornøyd: Hovedverneombud Vegard Kristiansen i Nordland politidistrikt.

– Drømmen er et nytt politihus. Vi har nådd en smerteterskel for hva vi kan gjøre av ombygging samtidig som vi skal ha operativ drift, fortalte operatør Espen Fagervoll.

Men nå går altså drømmen etter alt å dømme i oppfyllelse.

– Jeg frykta jo at man i stedet for å se frem mot et moderne politi, skulle gå tilbake tilbake to skritt ved å bruke uegnede lokaler. Nå får vi i stedet plass til det som er framtiden i et nytt bygg – samarbeid mellom de tre sentralene, konkluderer hovedverneombud Kristiansen.

Håper på flytting tidlig i 2017

Bygget som allerede står klart var attpåtil var klargjort av kommunen, før politiet bestemte seg. Det har plass til kontorer til operasjons- og kriseledelse, politimester, stabssjef og felles operativ enhet. Nå skal Nordland politidistrikt i forhanldinger med Bodø kommune om innflytting.

– Målet er å komme i gang med forhandlinger med Bodø kommune så snart som mulig, slik at vi kan være klar til å sette den samlokaliserte operasjonssentralen for hele Nordland i første halvår 2017, sier politimester Tone Vangen til politi.no.

Hun er svært godt fornøyd med at Politidirektoratet fattet avgjørelsen.

– Vår vurdering er at en samlokalisering av nødetatene på Albertmyra i Bodø er godt egnet til å ivareta politiets krav til operasjonell kapasitet, samtidig som det legger til rette for god samhandling med de andre nødetatene, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.