Norsk politi bidro til å stenge hackernettverket Hive

Oslo politidistrikt har bistått Europol i arbeidet med mørklegge hackernettverket Hive. Det var et virus fra Hive som i 2021 tok kontroll over systemene til Amedia.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske justisdepartementet kunngjorde fredag at de har stanset løsepengeaktøren Hive – som har presset blant annet sykehus, skoler, bedrifter og kritisk infrastruktur i rundt 80 land for penger. De skal ha tjent rundt 100 millioner dollar på sin virksomhet.

Nortura, Hydro og Amedia har alle de siste årene blitt utsatt for løsepengeangrep. I juni i fjor opplyste Amedia at angriperne skal ha samarbeidet med løsepengeaktøren Hive. Dette angrepet rammet blant annet sentrale systemer for papiravisproduksjon.

FBI, US Secret Service, Europol og politiet i Tyskland og Nederland har stått i spissen for operasjon der man har infiltrert infrastrukturen til løsepengeviruset Hive.

I en pressemelding opplyser politiet at Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet.

«Splash-plakat»

Operasjonen endte torsdag med at hele infrastrukturen til Hive ble tatt ned – og erstattet med en såkalt «splash-plakat».

– Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet Hive er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier politiadvokat Erik T. Hansen ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

Ingen er så langt pågrepet, siktet eller straffet for disse forholdene, men man har klart å kartlegge store deler av nettverket til Hive, skriver politiet.

Hacket Hive-nettverket

I den internasjonale aksjonen har FBI klart å hacke Hive-nettverket for å skaffe seg tilgang til dekrypteringsnøkler til 300 ofre – som til sammen har mottatt løsepengekrav på rundt 1,3 milliarder kroner.

I tillegg har FBI skaffet ytterligere 1000 dekrypteringsnøkler til tidligere ofre.

De skal også ha skaffet seg tilgang til dataservere og nettsider som Hive har brukt til å kommunisere med sine medlemmer. Siden juni i fjor har løsepengegruppen rammet rundt 1500 ofre.

Reduserer faren for ytterligere angrep

Ifølge politiadvokat Hansen har norsk politi gjennom det internasjonale politisamarbeidet i regi av Europol fortløpende bidratt til andre lands etterforskning av Hive.

– Forhåpentligvis vil dette samarbeidet redusere faren for ytterligere angrep. Oslo politidistrikt fortsetter sin etterforskning av angrep rettet mot virksomheter i Norge og vil også i fremtiden samarbeide tett med andre lands politimyndigheter, sier politiadvokaten.

Powered by Labrador CMS