Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt pekte på de siste tids hendelser under sin tale til landsmøtet i Politiets Fellesforbund.

PF-landsmøtet:

- Av og til tenker jeg «damned if you do, damned if you don't»

Politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt pekte på den siste tids hendelser i Kongsberg og Bislett i Oslo, og sa at politiet må håndtere situasjonen, og kritikken som ofte kommer uansett.

Publisert Sist oppdatert

Da Ida Melbo Øystese, politimester i Øst politidistrikt, holdt sin tale til landsmøtet til Politiets Fellesforbund mandag, viste hun til den siste tidens hendelser, blant annet i Kongsberg og på Bislett. Hun viste også til Gjerdrum-raset rett før nyttår i fjor.

- Jeg er veldig opptatt av politiets situasjon i samfunnet. Når alt annet svikter er det vi som står igjen, sier Øystese.

Hun legger til at hendelsene i Kongsberg og på Bislett viser hvor vanskelig dette kan være.

- Vi må håndtere situasjonen, og vi må håndtere den kritikken som ofte kommer uansett. Av og til tenker jeg at det er «damn if you do, damn if you don't». Det må vi snakke mer om, den forventningen samfunnet har til at vi greier å stå i det, sier hun.

I utgangspunktet skulle Politiets Fellesforbunds landsmøte vært holdt i Tromsø, men på grunn av smittesituasjonen med koronaviruset ble det flyttet til Gardermoen.

Øystese pekte også på at pandemien har gjort at politiet har jobbet på nye måter, og at politiet har blitt brukt til å bidra med å gi råd og veiledning til borgerne i forbindelse med smittevern.

- Vi har virkelig øvd oss på å være et dialogbasert politi, nemlig å prate med borgerne, sier hun.

Hun legger til at dette også byr på utfordringer. Blant annet i forbindelse med Sian-demonstrasjoner, knyttet opp vanskelige spørsmål om grunnlovsvern om ytringsfrihet, ransaking, og tvang knyttet til psykisk helse.

- Alt dette har en tillitsdimensjon for politiet. I innbyggerundersøkelsen ser vi at innbyggerne er aller mest fornøyd når de føler at de blir tatt på alvor og blir møtt med en serviceinnstilling. Det er viktigere enn utfallet av selve saken. Internasjonalt ser vi en dreining fra «police force» til «police service». Jeg er veldig opptatt av at vårt sivile preg, og det er det viktig å bevare. Det handler ikke om en bevæpningsdebatt. Det ser jeg på som to forskjellige ting, sier Øystese.

Men hun legger til at det er viktig at politiet er synlige og til stede der innbyggerne befinner seg.

Øystese påpeker også at vi har en tradisjonell politiorganisering i Norge, hvor man har tatt høyde for at det er størst trussel der det bor flest. Men hun legger til at trusselen digitalt er like stor uansett om du bor i en stor by eller på et lite sted.

- Du er like utsatt i det digitale, uansett hvor du bor, sier hun.

Powered by Labrador CMS