Scroll ned

De skal vokte viktige liv

Våren 2015 kom ti nye politifolk gjennom nåløyet. Nå skal de passe på de viktigste i samfunnet.

Slik ble de livvakter.


En bil ruller opp foran inngangspartiet. Ut kommer VIP-en og håndhilser på personene som venter på ham.

– KNIV!

Det ropes i det en av personene trekker fram noe fra jakkelomma og løper mot VIP-en.

På tideler har situasjonen gått fra å være hyggelig og trygg, til dramatisk og uoversiktlig. To av personene tar affære og får mannen med kniv i bakken.

De viser omstillingsevne. De viser handlekraft. De opptrer som livvakter.Den siste uka

Men de er ikke livvakter helt ennå. Denne dagen er blant de aller siste under årets livvaktutdanning. I et nedlagt industribygg utenfor Kongsvinger gjennomføres noen av de aller siste øvelsene.

Studentene som snart er ved veis ende, har i løpet av våren gått gjennom utallige utfordrende situasjoner. De er kartlagt psykisk og fysisk gjennom seleksjonsprosesser, har gjennomgått taktisk trening og våpentrening, har lært å kjøre bil bedre og har lært hva de skal se etter for å oppdage mulige trusler mot VIP-ene ute på jobb for Den kongelige politieskorte eller PST.

– Jeg har tenkt på dette i mange år, sier en av studentene.

Vi kaller henne «Trine».

– Etter å ha fått erfaring fra politiet, blant annet fra UEH, har jeg søkt flere ganger, forteller Trine.

Sist gang var i fjor. Da kom hun ikke med videre.

– Jeg visste ikke hvorfor, og jeg måtte gå noen runder med meg selv for å finne ut av det. Jeg var kjempeskuffa og spurte meg selv om det var verdt. Men det er det, sier hun.

Det var verdt det for «Thomas» også. Politimannen med erfaring fra forsvaret, som i dag jobber på et lensmannskontor, har også kort vei igjen til fullført livvaktutdanning.

– Jeg har ønsket å bli god på et bestemt fagfelt. Livvakttjenesten er en profesjonell avdeling med profesjonell tjeneste. Det er viktig at jobben som gjøres er god, og du jobber med dyktige kolleger. Du gjør en viktig jobb sammen med annet selektert personell.

En livvakt skal kunne være med opp på fjell, ut på sjøen og kanskje gjøre oppdrag i iskalde strøk. Derfor testes studentene for fobier i høyde og iskaldt vann.

UTVELGELSEN

Sola som nettopp har stått opp, smelter rimet av åkrene rundt Politihøgskolen på Kongsvinger. Men inne i skyggen mellom fire blå konteinere blir pusten til 13 politifolk fortsatt til frostrøyk. Vi er tilbake i begynnelsen av mars. Det er oppstilling og sjekk av utstyr og bekledning. Elleve menn og to kvinner er på dette tidspunktet potensielle livvakter.

Morten Skaarnes, leder for livvaktutdanningen

FAKTA
Livvakt­utdanningen

 • Eget studie på 20 studiepoeng på Politihøgskolen
 • Går over 7 måneder totalt.
 • Av 560 timer går ca. 8 uker til samlinger. I disse ukene inngår seleksjon.
 • Studentene må bestå fysiske og psykologiske tester, situasjonstester, kjøretester og skytetester.
 • Søkere må være politiutdannet.
 • Søkerne må kunne opptre representativt og være sikkerhetsklarert for HEMMELIG.

– Vi tester dem i motivasjon, fysisk kapasitet og kognitive egenskaper. Testene går på operative og sosiale evner, forteller Morten Skaarnes, leder for livvaktutdanningen.

De 13 har vært i kantina og plukket med seg hver sine berg med brødskiver, pakker med syltetøy og smør. Dagene er lange, med tunge fysiske og psykiske opptaksprøver. Studentene vet ikke hva de skal, eller hvor lenge de skal holde på – men de vet at de blir testet. At de må prestere. Og at de 13 i går var 14.

– Man er på tå hev hele tiden når man vet at man blir evaluert. Men man må dra med seg læringa og motivasjonen videre, og da føles det desto bedre når man gjør det bra, forklarer Trine.

De skjelver etter å ha dykket i iskaldt vann. De veiver med armene når de balanserer i svimlende høyder. De får kjenne hjertet banke.

– Pust! Pust! Pust! En av studentene snakker til seg selv.

Hun har nettopp kommet seg løs fra to menn som har angrepet henne, etter at hun har fraktet en dukke som skal forestille makkeren flere hundre meter. I utkanten av rommet står seks-sju instruktører. Noen noterer, andre filmer øvelsen.

– Kom igjen! Makkeren din dør! Hun har ikke tid til å la pulsen synke. Makkeren må slepes videre ut av mørket.

– Det er psykologer her til enhver tid. Det lages en psykologisk profil på studentene. Kravene vi setter for studentene settes i samarbeid med psykologene, forklarer Skaarnes.

En livvakt kan ikke ha fobier, og må kunne veksle mellom lavt og høyt, og høyt og lavt, på kort tid. Handlekraft og omstillingsevne er nøkkelordene. Men også samarbeid testes under seleksjonen.

– Jeg visste det kom til å bli en tøff seleksjon. Men jeg syntes de stramma til skrua enda hardere enn jeg forventet. De kjørte det tøft fysisk. Jeg ble sliten. Veldig sliten, sier Thomas.

– Hadde du noen gang lyst til å gi deg?

– Nei, jeg følte hele tiden at det var riktig. Motivasjonen var der hele veien, sier han.

Seleksjonen er grundigere enn den noen gang har vært før. Opptaket til livvaktudanningen skal gi bedre kvalitet enn tidligere.

– Jeg håper vi sitter igjen med 13 etter den første seleksjonen. Men det vet vi ikke før all testing er over. Og seleksjonen fortsetter, konstaterer kursleder Skaarnes.

Det blir med håpet. I løpet av de neste dagene forsvinner to studenter til. Elleve er til slutt med videre til flere uker lange fagperioden.

Under livvaktutdanningen drilles studentene igjen og igjen på operative og taktiske ferdigheter. Denne typen øvelser skjer helt fra seleksjon til siste del av utdanningen. Seleksjonen er tidvis knallhard for de som vil bli livvakter. Hele veien følger psykologer med – for studentene må være den riktige typen.

– TUNGT NÅR NOEN RYKER UT

I fagperioden får studentene opplæring i de ulike delene av livvaktfaget. Vi møter dem igjen på militærområdet på Rygge, der de trener bilferdigheter på en nedlagt flystripe. Det hviner i dekkene når en grå Mercedes kaster seg ut til venstre for å unngå kjeglene som skal forestille vogntog.

Stemningen er lettere enn under den første samlingen. Smilene sitter løsere. De grå og skitne uniformene som før gjorde alle sammen like, er erstattet med sivile olabukser og rutete skjorter. Nå øver de på unnamanøvre i stor fart, rygging og bremseteknikk. En stor del av tjenesten foregår i bilene.

– Man må ha overskudd til å håndtere situasjoner når man kjører, forklarer Morten Stuve, som underviser i kjøringen.

Rundt ham står studentene.

– Nå kjører vi helt vanlige biler. Men husk at spesialkjøretøyene dere ofte kjører i tjenesten er tyngre. Feil vi gjør nå vil få større utslag når dere kjører tyngre biler med høyere tyngdepunkt, sier han til dem.

– Det trafikale er en risiko. Dere sitter bak rattet. Og gjør forberedelsene skikkelig. Hvis dere kjører inn i en gate og må rygge raskt ut, er det for seint å stille på speilene, maner han.

Flere instruktører følger med på studentenes kjøring. For progresjonen må fortsette i fagperioden.

Ikke alle de elleve som gikk videre fra seleksjonen er her nå. Selektering fortsetter nemlig gjennom hele utdanningen. Fire uker inn i fagperioden, ble én av dem tatt ut.

– Vi er blitt godt kjent, og merker det når noen ryker. Man får vondt av personen, og blir påminnet om at man selv må henge i, forteller Trine.

– Det får deg til å lure på hvordan du selv ligger an, for man tenker jo at den som ryker var en bra person. Det er tungt når noen forsvinner og man blir usikker på egen posisjon, sier Thomas.


I siste del av utdanningen trenes studentene i det som vil ligne hverdagen. De bor på hotell og følger VIP-en på besøk i Oslo rådhus og på skimuseet på Holmenkollen. Samtidig som de skal ivareta sikkerheten, skal de holde seg i bakgrunnen.

– MITT BIDRAG TIL SAMFUNNET

I slutten av april er endelig sorte dresser og slips på. Sambandet sitter i øret. Og så solbrillene da. I den nest siste uken ser studentene ut som helt ekte livvakter. De bor på hotell og kjører VIP-ene til turistattraksjoner og møter under øvelsene.

Slik vil store deler av jobbhverdagen være hvis de får jobb som livvakter til høsten. Dette motiverer Trine.

– Man får jo hele Norge som arbeidsplass. Hele verden. Du havner på de mest utrolige steder, og det er nesten så man må klype seg i armen og spørre seg om det hele er virkelig.

I Oslo rådhus er oppdraget å passe på en VIP på omvisning. De vanlige, ekte turistene som er i rådhusets festsal for å se på de store veggmaleriene, snur seg og lurer på hvem som er på besøk når de sorte dressene glir opp de hvite marmortrappene. Én av de dresskledde, noen meter foran resten av det viktige følget, sjekker at kysten er klar. De andre går tettere på og litt bak VIP-en. Slik beveger de seg systematisk fra rom til rom i rådhuset.

På vei ut igjen oppstår en uforutsett situasjon da livvakten fremst i følget melder at veien ut ikke er trygg. Raskt legges en ny plan. Ned to trapper, gjennom kjelleren og ut gjennom parkeringsanlegget.

Hvorfor velger de å bli livvakter? Hvorfor velge et yrke der du risikerer å havne i skuddlinjen fordi du passer på de mest utsatte menneskene i samfunnet?

– Jeg kjenner at dette blir mitt bidrag til samfunnet og landet vårt, sier Trine.

– Samfunnet vårt er som det er. Det har et kongehus og det har et demokrati. Alle mennesker er viktige i landet vårt. Men for landet innad og utad er det viktig at disse menneskenes sikkerhet ivaretas, sier hun.

Den oppfatningen deler Thomas.

– Man verner viktige samfunnsinteresser. Du skal sørge for at de som styrer landet skal få tryggheten til å gjøre jobben sin. Det er viktig at funksjonene deres beskyttes, sier han.

– Selv om man er enige i at funksjonene er viktige, så vil mange kanskje tenke at det å være livvakt er å gå langt for å beskytte den ene enkeltpersonen?

– Det er klart jeg har tenkt over at man har en utsatt posisjon til tider. Men det handler for meg om å være profesjonell. Du har en jobb og en taktikk du er trofast mot. Og den taktikken handler ikke om å kaste seg foran kuler. Er du forberedt og gjør jobben som trengs den dagen noe skjer, blir det aldri nødvendig.

Det øves på brann, ukjente gjenstander og plutselige angrep helt til siste del av livvaktutdanningen. Men stemningen er mer avslappet enn under seleksjonen. Det er tid til lunsj i solveggen.

GÅR FOR DRØMMEN

Utenfor det nedlagte industribygget på Kongsvinger sitter de ti som er igjen til slutt i solveggen og inntar dagens matpakke. I dag har de stoppet en knivmann, evakuert bygget etter funn av mistenkelige gjenstander og brakt VIP-en i sikkerhet fra brann.

De er ni menn og en kvinne. Politiet skulle ønske at flere av dem var kvinner. Det samme skulle den eneste kvinnen i årets kull

FAKTA
Slik ble de valgt ut

 • Rundt 40 søkte livvaktutdanningen i fjor høst.
 • 23 ble innkalt til første seleksjon i januar.
 • 14 ble tatt inn til seleksjon, den første delen av livvaktutdanningen.
 • Elleve kom videre til fagperioden.
 • Ti er ferdig utdannet livvakter.
 • Én av dem er kvinne, ni menn. De siste fem årene er ni kvinner blitt livvakter.
 • PHS ønsker seg flere kvalifiserte søkere. Spesielt kvinner.

– Jeg vil oppfordre jenter til å søke. Mange tenker kanskje at det kan være kjipt å få et «nei» og ikke prestere. Men man må bare tørre å prøve, og gulrota blir desto større hvis man klarer å komme inn og gjennom, mener Trine.

For studentene gjenstår en avslutningsfest. Deretter må de lese, skrive oppgave og avlegge en muntlig eksamen. Klarer de det, noe som framstår som en bagatell sammenligna med de mange lange ukene de har vært gjennom, er de livvakter.

Den kongelige politieskorte og PST skriker etter flere livvakter. Etter alt å dømme det jobb å få.Både «Trine» og «Thomas» har familie. Men de er innstilt på en jobb med mye reising.

– Vi har diskutert det mye i familien, og det er full støtte hjemmefra når jeg nå ønsker å prøve. Men det er klart det ligger en usikkerhet i det. I hvor mye som kreves. Men jeg tror det vil fungere godt, sier Thomas.

– Vi har gått en god runde hjemme. Det er jo mye reise. Men i bunn og grunn ligger jo det faktum at dette er noe jeg har lyst til, sier Trine.

– Jeg tror ikke jeg blir en bedre mor eller kjæreste hvis jeg ikke gjør det jeg drømmer om. Man må følge drømmen sin, sier livvakten.

Hun er blant de ti som kom gjennom nåløyet. Og hun er årets eneste kvinne som er blitt livvakt.

DEL SAKEN MED ANDRE
FacebookTILBAKE TIL