Her på politihuset på Grønland vil den døgnåpne politivakta kun være åpen på dagtid og ettermiddager. Kveld og natt stenges den.

Stenger trolig politivakta i Oslo på kvelds- og nattetid

Økonomisituasjonen i politiet går utover tilbudet til publikum.

Publisert Sist oppdatert

I dag kan Politiforum fortelle om hvordan den stramme økonomien skaper krisestemning i Politi-Norge. Pengemangelen gjør at polititjenester må kuttes.

På kvelds- og nattetid har innebyggerne i hovedstaden til nå kunnet oppsøke den døgnåpne politivakta på politihuset på Grønland. Men nå kommer den til å bli stengt på kveldstid og nattetid alle dager.

– Slik det ser ut nå, blir det etter klokka sju på kvelden ingen åpne politivakter i hele Oslo. Det er ganske dramatisk. Da er det kun 112-henvendelser som gjelder. Jeg har forståelse for at dette gjøres på grunn av økonomien, men av hensyn til publikum er det ikke bra. Samtidig gjør også arbeidsgiver det vi etterspør her, de er tydelige på hva vi ikke kan prioritere, sier Kristin Aga, leder for Oslo politiforening.

Hun understreker at det også er et positivt tilsnitt til denne beslutningen, i det at det kan bidra til flere politifolk på gata.

– Men vi er bekymret, sier hun.

Les mer om hvordan økonomikrisen påvirker politiet landet over her.

Må nedbemanne flere titalls stillinger på ordensavdelinga

Hvert år får distriktene penger til nye stillinger, men midlene som følger med stillingene er beregna for nyutdannede. Derfor dekker de ikke pengebehovet når Oslo er pålagt å opprette nye stillinger i blant annet de nasjonale bistandsressursene – stillinger som er langt dyrere enn vanlige politistillinger.

– Vi har veldig mange øremerkinger, blant annet til stillinger i bombegruppen, Beredskapstroppen og DKP Livvakttjenesten. Problemet er at disse stillingene koster dobbelt så mye som de pengene vi får til å ansette for. Årsaken til det, er at lønna er på et helt annet nivå, og krever mer kostbart utstyr. Resultatet er at for hver tildelte stilling, må en annen stå ledig, sier Aga.

Selv om Oslo politidistrikt i utgangspunktet er forespeilet en bemanningsøkning i 2016, kan resultatet bli noe helt annet. Det går blant annet utover ordensavdelinga, der politifolkene innbyggerne ser og treffer ute på gata jobber.

– De nye stillingene blir ikke ansatt før i slutten av desember. Vi skyver problemet foran oss. Det er stopp på alt, og det blir ikke fylt opp når noen går av. På ordensavdelingen og kriminalavdelingen må vi nedbemanne 63 stillinger bare for å komme i balanse. Og de som erfaringsmessig rammes hardest, er stasjonene ute. Da går det på forebyggingen løs, og da havner vi bakpå på et område hvor suksessen til reformen skal måles, sier Aga, og legger til:

– Vi opplever at det ikke er samsvar mellom det justis- og beredskapsdepartementet sier skal prioriteres, og de midlene som kommer ut til distriktene. Dette er bekymringsfullt i reformperioden som vi nå er inne i.

Også i resten av landet rammes politiet av pengemangel. Les månedens hovedsak om politiøkonomien her.

Lokallagsleder Kristin Aga i Oslo politiforening er bekymra for økonomistuasjonen.
Powered by Labrador CMS