Operasjonslederen rykket ut til voldsdrama

Når patruljen var for langt unna, rykket operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen fra Kirkenes ut på egenhånd og stoppet en ruset voldsmann.

Publisert Sist oppdatert

Hendelsen, som først ble omtalt i Avisa Finnmarken, fant sted natt til søndag 26. juni i fjor. Da satt Syversen på operasjonssentralen i Kirkenes sammen med en kollega.

Den ene patruljen som var ute, var i Pasvik for å ta seg av en promillekjører. Klokken var to på natten, og alt var rolig – så begynte telefonene å kime.

– Vi fikk flere telefoner om en ung kar som nærmest knuste seg inn i en enebolig i Kirkenes sentrum. Både jeg og kollegaen min tok mange telefoner. Så ringer sønnen i huset og sier at «det er noen her som skal drepe pappa». Der og da følte jeg at jeg ikke hadde noe valg, så jeg sa til gutten at jeg kommer, tok med meg håndjern, og dro, forteller politiførstebetjenten til Politiforum.

La ham i bakken

Åstedet ligger bare et par minutter unna politistasjonen, og Syversen sier det var uaktuelt å sitte på operasjonssentralen og vente på at patruljen skulle returnere til Kirkenes.

– Avstanden var altfor lang til at de kunne nådd hjem i tide.

Da han kom fram til huset, sto moren i familien utenfor huset. Syversen låste opp ytterdøra gjennom et knust vindu og gikk inn i boligen med en tanke i hodet: Å stoppe unggutten som nå hadde trengt faren i huset opp i et hjørne.

Faren hadde på det tidspunktet flere brukne ribbein etter å ha kjempet mot inntrengeren.

– Jeg sa ingenting, men sprang bare på inntrengeren, og tenkte at jeg måtte få ham ut av huset så raskt som mulig. Jeg fikk lagt ham i bakken ganske fort, og da ga han seg. Så tok jeg på håndjern og førte ham ut, sier den erfarne politiførstebetjenten, som har arbeidet i Finnmark siden 1983.

Gjerningsmannen viste seg å være en vernepliktig soldat på bytur. Militærpolitiet hadde blitt varslet, og møtte Syversen utenfor huset.

En MP-soldat bisto umiddelbart Syversen med å kjøre gjerningsmannen til

politiarresten. Litt senere kom politipatruljen til stedet, og tok seg av de fornærmede, samt gjennomførte åstedsundersøkelse. Gjerningsmannen ble i mars dømt til ti måneders fengsel og må betale 78.000 kroner i oppreisning til familien.

Ville gjort det igjen

Syversen sier at instrukser ikke var noe han tenkte på da han handlet som han gjorde.

– Det var det eneste riktige å gjøre når gutten ringte. Men jeg hadde ikke fått noen opplysninger om at gjerningsmannen var bevæpnet, for det ville jeg merket meg. Han kunne ha funnet noe i huset, men den risikoen måtte jeg ta. Når en har denne jobben, må en være villig til å ta risiko på vegne av befolkningen, sier operasjonslederen.

Han understreker at dette ikke betyr at han tar lett på sikkerheten.

– Vi skal ha fokus på egensikkerhet, og det er viktig. Vi skal være to som rykker ut, men dette var et engangstilfelle. Jeg har ikke rykket ut på denne måten fra operasjonssentralen tidligere.

– Ville du gjort det samme igjen?

– Ja, det ville jeg absolutt, svarer han.

Politiførstebetjenten forteller at tilbakemeldingene på hans inngripen har vært «utelukkende positive».

– Både fra politimesteren, kolleger og lokalbefolkningen. Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding. Det setter jeg pris på rent personlig, men det er jo bra for politietaten også, sier Syversen.

Politimester Ellen Katrine Hætta har bare lovord å komme med når Politiforum ber om en kommentar til hendelsen.

– Jeg er veldig stolt over å ha slike tjenestemenn i Østfinnmark som Bjørn Tormod. Han er en erfaren og dyktig tjenestemann som også i dette tilfellet løste saken på en meget god måte, sier Hætta, og legger til:

– Han er et forbilde for alle som jobber i politiet.

Powered by Labrador CMS