Hanne Kristin Rohde har debutert som krimforfatter, og lar seg inspirere av tiden ved Oslo politidistrikt.

Lot seg inspirere av jobben

Oslo politidistrikt er åstedet for Hanne Kristin Rohdes debut som krimforfatter. Hun bedyrer at karakterene er fri diktning, men det er likhetstrekk mellom fiksjon og virkelighet.

Publisert Sist oppdatert

Rohde forsvant ut fra mediebildet som profilert seksjonsleder for Oslo-politiets Seksjon for volds- og seksualforbrytelser 1. november 2012. En sykemelding som fortalte om tung arbeidsbelastning over lang tid, krevde at hun tok ett skritt tilbake fra ei heksegryte av en arbeidsplass.

Sykeperioden gikk senere over til en permisjon.

Permisjonstiden bruker hun godt. Formen er bedre, og et innspill fra Kagge forlag i 2011 om å forsøke forfatterpennen, slo rot, og er nå blitt bok. Men ikke som en fagbok om ledelse.

– Det er jo jurist jeg er, sier Rohde.

– Ville prøve noe nytt

Derimot ville hun skrive krim. Med en solid dose kunnskap om kriminalitet, etterforskning og politimetoder. Og ikke minst en god dose revirtenkning, svak ledelse og utarmede politiressurser når farlige kriminelle skulle stanses og gjenfinnes.

Krimboksjangeren har tidligere fått bidrag fra forfattere med politierfaring. Bjørn Bottolvs og Jørn Lier Horst har hatt suksess med sine bidrag til spenning mellom to permer. Nå hopper Rohde ut i det med boken «Mørke hjerter».

Jeg hadde jobbet 25 år i politiet, de siste 20 årene som leder. Det var rett og slett på tide å prøve noe nytt, sier Rohde som forklaring på overgangen fra å søke sannhet og løsninger, til å bruke fri fantasi til å lage en fortelling.

Ikke ulikt det mange av de kriminelle hun jobbet med, også gjorde.

Lot seg inspirere

Skjønt fri fantasi. Hun gir en uforbeholden tilståelse om at hun har latt seg inspirere av et hektisk, komplisert og svært utfordrende miljø sentralt plassert i krimetterforskningen hos politiet i hovedstaden.

Fra da hun som ung kvinnelig jurist kom inn og skulle utøve påtaleledelse i samspill med garvede politietterforskere, til hun, som fremdeles ung, skulle lede den krevende Seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved politidistriktet.

Jeg vil nok tro at folk som kjenner miljøet, kan gjenkjenne enkelte av karakterene i boken. Til det vil jeg si at enhver gjenkjennelse, beror på rene tilfeldigheter og fri diktning, sier Rohde.

Uten å ta i bruk tøffere avhørsmetoder, var det umulig å få henne til å utdype.

Fikk kritikk fra sjefen

I politiet er det kjent at Rohdes medieutspill høstet intern kritikk fra enkelte av hennes ledere. Som da hun under en bølge av overfallsvoldtekter, oppfordret kvinner til å tenke seg om, og være observante i sin ferd ute på kvelds- og nattestid i Oslo. Eller som da hun gjenfortalte det politistatistikken viste, nemlig at en vesentlig del av kriminaliteten var begått av personer med ikke vestlig bakgrunn.

Det som ikke slo an hos et snevert utvalg av hennes sjefer, ble derimot mottatt med interesse og debatt ute i samfunnet. På en slik måte at hun i desember 2010 ble kåret til årets Oslo-borger.

Hun var nominert for sine uredde utspill, basert på tanken om at det er viktigere å forebygge kriminalitet enn å være politisk korrekt. Samtidig høstet hun støtte for utspillet fra daværende justisminister Knut Storberget.

Så selv om det var slitsomt med den interne kritikken, varmet det, og gav positiv energi at justisministeren ga meg et direkte klapp på skulderen for utspillet, sier Rohde.

Han er en modig mann.Han torde se virkeligheten i øynene, og realitetsorienterte seg deretter.

Kan kjenne seg igjen

Det gjør at den som leser boken, nok kan gjenkjenne både noen av bokens karakterer, og ikke minst revirtenkningen som rådet mellom sjefene ved de ulike seksjonene når kampen om de knappe ressursene utspant seg.

Selv om Rohde formelt sett har permisjon fra politiet, er det liten sjanse for at hun kommer tilbake. Fremtiden er fylt av nok et bokprosjekt, samtidig som hun er en hyppig brukt foredragsholder innen tema ledelse og relasjonsbygging.

Det er nemlig slutt på den tiden da ledelse med suksess kan utøves med kommando og kontroll. Dette vet jeg en god del om, og jeg føler jeg har mye erfaring å bidra med til de som ønsker et bidrag knyttet til å være i en eksponert ledelse, hvordan møte media og ikke minst få medarbeidere som bidrar positivt til resultatet, sier Rohde.

Ved lanseringen av «Mørke hjerter», er hun rimelig nok spent på hvordan boken blir mottatt.

Selv mener jeg at det er blitt en spennende kriminalroman med et skråblikk på ledelse og andre problemstillinger i samfunnet, sier hun og smiler.

Det bør de fleste tåle å høre om.


Les omtalen av Rohdes debutroman her

Powered by Labrador CMS