ID-jegernes nyeste verktøy

ID-jegernes nyeste verktøy

Et nytt USB-mikroskop gjør at ID-eksperter i Oslo kan hjelpe norske myndigheter i utlandet med å undersøke ID-dokumenter direkte på dataskjermen. Se video her.

Det nye mikroskopet kobles via USB-ledning til en datamaskin der ID-dokumentet befinner seg. Det kan være på en utenriksstasjon hvor som helst i verden.

I Oslo sitter dokumentgranskerne ved Nasjonalt ID-senter og får opp direkte video av pass eller andre ID-papirer på skjermen. De kommuniserer med utenriksstasjonen over headset.

Lysene på undersiden av mikroskopet sikrer detaljerte bilder.

Slik blir hjelpen ID-ekspertene bistår med både raskere og bedre. I stedet for å måtte ha dokumentet foran seg eller bedømme ut ifra kopier fra en kopimaskin, kan de zoome inn og ut på detaljer, ta egne bilder og undersøke ID-dokumentet direkte på dataskjermen.

– Dette ønsker vi at utenriksstasjonene skal ta i bruk. Og det kan også være noe politiet kan bruke, sier dokumentgransker Dag Hov.

Sammen med kollega Yoran Sandanger skal han vise fram mikroskopet under ID-dagen som Nasjonalt ID-senter arrangerer fredag.

Se video av USB-mikroskopet (teksten fortsetter under videoen)

Ved hjelp av mikroskopet kan dokumentgranskerne raskere avdekke falske ID-dokumenter.

USB-mikroskop 4
USB-mikroskop 4 Foto: Torkjell Trædal
Dokumentgranskerne kan kommunisere over headset og gi instruksjoner.

– Forhåpentligvis er det ikke noe å avsløre. Men skulle det være noe, er det primært trykketeknikker, endring av personalia, sår og skader eller mekaniske ting vi ser etter, forteller Hov.

Mikroskopet kan zoome inn på ID-dokumentet slik at detaljene blir forstørret 200 ganger. Metoden er enkel og mikroskopet fungerer som et webkamera. Men verktøyet er et framskritt.

– Dette er lett, mobilt og billig. Det er effektivt, og har en pedagogisk effekt. Vi kan undersøke dokumenter sammen og det sparer mye tid og ressurser, forteller Hov.

USB-mikroskop2
USB-mikroskop2 Foto: Torkjell Trædal
Her, på Nasjonalt ID-senter, kan dokumentgransker Dag Hov bistå utenriksstasjoner og kanskje også politi, med undersøkelser av ID-dokumenter.
Til toppen