DE DØDES STEMME: For 25 år siden valgte Eva Birkefeldt Ragde en karriere som kriminaltekniker. Hun så seg aldri tilbake, og i dag er hun en bauta på sitt fagfelt. Hennes innsats gjorde at hun ble tildelt Politiforums Ærespris for 2016.

− Gå på jobb og vær stolt av det du gjør!

Politiforums Æresprisvinner Eva Birkefeldt Ragde brenner for jobben sin.

Publisert Sist oppdatert
I «Politisommer» svarer kjente og mindre kjente ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om arbeidshverdagen i politiet.

Kriminaltekniker i Oslo-politiet, Eva Birkefeldt Ragde ble tildelt Politiforums Ærespris for 2016. Bak tildelingen sto en enstemmig jury, som mener Ragde er en bauta på sitt fagfelt og en inspirasjonskilde for mange.

− Hva skal du i ferien?

Sommerferien tar jeg tidlig i juni, og den blir hvert år brukt til 14 dagers sykkeltur på Mallorca. Resten av sommeren bruker jeg helger og turnusfri til å oppsøke fjellet og naturen. I år blir det å teste ut noen Via Ferrata – både på Straumsfjellet og Synshorn.

− Hva er det beste med sommeren?

Sommeren er fin med de lange kveldene og det er noe mildere vær. Det gjør at av- og påkledning blir enklere, men er egentlig like glad i alle årstider, jeg.

− Hva gjør du når du skal slappe av?

Da pakker jeg en liten sekk med godt drikke, litt mat og kanskje litt lesestoff, og så finner jeg en fin plass ute i skogen og bare nyter.

− Et typisk sommermåltid; Hva lager du?

Sommermåltid for meg er spekemat, rømme og godt flatbrød – og gjerne en god melon til dessert.

− Hva tar du med deg til en øde øy?

En brannmann! De kan alt og ordner alt!

− Politiet er under store endringer, hva synes du er vanskeligst?

Politiet omorganiseres, og jeg finner dette usedvanlig vanskelig. Jeg har tro på endringer på ting som ikke fungere og tilpasninger av systemer, men jeg har vært i etaten så lenge at jeg ikke under noen omstendighet har sett noen positiv effekt av store og omfattende omorganiseringer, verken nå eller tidligere. All omorganisering jeg har vært vitne til har alltid, etter noen års frustrasjon og styr, endt opp i tilnærmet samme form som opprinnelig – dog med noen endringer eller tilpasninger. Da har vi således kastet bort masse kompetanse, tid og ressurser på en unødvendig runddans. Jeg har derfor ingen som helst tro på denne omorganiseringen heller. Jeg er dypt ulykkelig over at en hendelse som 22. juli 2011, og som en kommisjon av teoretikere har analysert i ettertid, skal medføre en rasering av hele det nåværende politiets oppbygning og struktur. Det fremstår nærmest som vi ikke har prestert noe før denne datoen – en ren mistillit. Ved å omdøpe og lage et nytt organisasjonskart så er vi plutselig flere politifolk, har bedre utstyr og "nu skal alt bli så meget bedre". Vi har ikke større budsjett en tidligere, vi er ikke flere ansatte enn tidligere og har ikke noe annet utstyr enn tidligere – det er jo realiteten.

− Og hva har du tro på?

Jeg håper at vi snarest slutter sirkelen og kommer tilbake til tilnærmede "gamle" former, dog med de forbedringene som trengs på noen områder. Og kollegaene mine har jeg alltid tro på – bare ikke reformen tar fra dem motivasjonen.

− Hvilken hendelsen i jobben din kommer du aldri til å glemme?

Det er åstedsarbeidet i bombekrateret i Regjeringskvartalet 22. juli og de dagene som fulgte vil alltid være med meg. Det var voldsomme og vanvittige inntrykk, fantastiske kolleger, samhold, og ikke minst ivaretagelsen av de pårørende på åstedet. Det er minner for livet!

Til slutt, en sommerhilsen; Hva vil du si til kollegene dine?

− Gå på jobb og vær stolt av det du gjør. Hver dag blir jeg imponert av dyktige og flotte kolleger. Ha en strålende sommer!



AKTIV: Eva B. Ragde har en travel jobb. Derfor bærer det ofte rett til ut og til fjells når hun har turnusfri og helgefri. Her er hun på sykkeltur fra ferien i juni.
22.JULI: Eva var på vakt da det smalt 22. juli. Her er hun i regjeringskvartalet. FOTO: Privat.
Powered by Labrador CMS