Full oversikt på cupfinalen

Mens Brann mistet kontrollen på Ålesunds matchvinner Michael Barrantes,hadde politiet full kontroll på publikum.

Publisert Sist oppdatert

Fra kommandorommet midt på langsiden, helt oppunder tribunetaket, fikk Oslo-politiet med seg det meste som skjedde utenfor banen under cupfinalen mellom Brann og Ålesund.

Med over 20 kameraer, holdt de oversikten over tribunen og utsiden av stadion – men selve kampen overlot de til dommeren å kontrollere.

– Vi får ikke sett mye av kampen i det hele tatt, nei. Kanskje når det blir mål, men ellers er vi opptatt med hva som skjer blant publikum, smiler politioverbetjent Dagfinn Kaldal, til daglig ordenssjef ved Majorstua politistasjon.

Cupfinalen er på mange måter et rutineoppdrag for Oslo-politiet.

– Dette er et arrangement vi har masse erfaring med, og det er ikke spesielt på andre måter enn at det er mye folk involvert. For oss går det mye på rutine, men alle kamper er jo forskjellig, fortsetter Kaldal.

Positive supportere

For politiets del, startet cupfinalesøndagen flere timer før kampstart, når supportertoget med over 10.000 supportere – i all hovedsak fra Bergen – gikk hele veien fra Oslo sentrum til Ullevål stadion. Til tross for at det gikk av et par bengalske lys under ferden, oppførte supporterne seg eksemplarisk.

– Det gikk veldig bra før kampen. For oss var det viktig at dette skulle være en folkefest, og ikke bære preg av slåssing og bråk, understreker innsatsleder Arve Røtterud overfor Politiforum.

Politioverbetjenten forteller at mange supportere var veldig positive til politiets tilstedeværelse.

– Vi forsøkte å opprettholde sikkerheten med et smil. Det tror jeg vi tjener mye på.

Utenfor stadion har politiførstebetjent Inge Utstumo kontroll. Ved VIP-inngangen sørger han for at det er fri bane når statsministeren og Kongen kommer kjørende.

– Bombegruppa har klarert VIP-området før kampen, sier han.

Politiførstebetjenten sier det utenfor stadion handler om å få flest mulig tilskuere inn på stadion før Kongen ankommer – og å se etter at folk ikke er overstadig beruset eller drikker alkohol på offentlig sted.

– Ikke fordi de er fulle, men på grunn av sikkerheten på stadion, understreker Utstumo.

– Hyggelig å bidra

I forkant av cupfinalen ble det rutinemessig også gjennomført etterretning overfor miljøet med såkalte risikosupportere i Norge. Med unntak av noen episoder natt til cupfinalesøndagen, fikk de gjort lite ut av seg.

– Risikosupporterne har vi kontroll på. Det er uansett sjelden de får gjort noe her inne på stadion, sier Kaldal.

Sammen med politiet sitter også representanter for arrangøren, vaktselskapet som har ansvaret under kampen, og Røde Kors. Det gjør kommunikasjonen enkel om noe skulle hende på tribunen.

– Det er lett å kunne styre ting herfra, understreker Kaldal.

På og utenfor stadion sto politimannskaper parat til å gripe inn ved behov, men de fikk en rolig dag på jobb.

– Jeg har inntrykk av at det går greit, sier politibetjent Stig Kjær da Politiforum møter ham på indre bane i andre omgang.

– Det er hyggelig å bidra, og det ser ut til at det er god stemning. Det skal jo være en folkefest, fortsetter han.

Politibetjenten jobbet på cupfinalen for første gang i år.

– Det er veldig grei overtid å ta med seg!

Powered by Labrador CMS