Forsvaret bør følge etter politiet når det gjelder deltakelse i homoparaden, mener major Svein Erik Vangen. Her er Forsvaret og politiet sammen ved en øvelse.

– Forsvaret bør gjøre som politiet

Politiet er et forbilde når det gjelder mangfoldsarbeid, mener major i Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

I år marsjerte 130 for politiet i homoparaden i Oslo. Samtidig stilte Forsvaret med ni, skriver Forsvarets forum.

Det mener major Svein Erik Vangen er synd, og han vil at Forsvaret skal bli flere i paraden, slik som politiet.

– Politiet har vært flinke. Ledelsen gikk tidlig ut og oppfordret folk til å delta i paraden. Mange av de som går, er sympatisører. Og politiet har egen rekrutteringsstand, sier Vangen.

Kunne vært like mange som politiet

Også major Frode Lagset skulle ønske de var flere. Han mener Forsvaret kunne vært like mange som politiet.

– Men da måtte Forsvaret ha sett verdien av å ha oss der og oppfordret folk til å gå – slik politiet gjør, sier Langset.

– Fordi vi er så få, blir vi litt usynlige. Jeg er redd vi gir inntrykk av at det er vanskelig å være homofil i Forsvaret. Og det er feil, forteller han til Forsvarets forum.

Ifølge fagbladet finnes det flere militære og homofil som ikke synes det er noe problem å være homofil i Forsvaret, men som samtidig etterlyse større vilje i forsvarsledelsen til å synliggjøre det. For eksempel ble det så sent som to dager før paraden gjort klart at militære kunne delta uniformert.

Vangen, som stod fram som homofil etter syv år i Forsvaret, synes det er for seint.

– Jeg skulle bare ønske Forsvaret var mer opptatt av å vise oss frem. Det er fint med direktiv­er, men vi trenger konkrete handlinger. Å oppfordre til å delta aktivt på homoparaden ville vært en slik handling, mener Vangen.

– Og tenk om Forsvaret kunne gjort homo­paraden til en rekrutteringsarena på linje med datatreffet «The Gathering» og skolebesøk! Det er jo det politiet gjør! slår Vangen fast.

– Har forsvarets støtte

Oberstløytnant Hilde Solheim har ansvaret med å følge opp mangfold i Forsvaret. Hun sier at det ikke vil komme noen generell oppmuntring om å delta, siden markeringer er et individuelt anliggende.

– Men den enkelte kan være trygg på at de har Forsvarets støtte. I etterkant er det lett å se at vi burde stilt med stand, vi også. Jeg besøkte selv festivalen som paraden var en del av, og så hvor mye positiv oppmerksomhet politiet fikk. Det bør vi få til neste år, sier Solheim.

– Det viktigste er å vise at i Forsvaret er vi åpne og tolerante – uavhengig av seksuell orientering, sier oberstløytnanten til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS