– Bare et tidsspørsmål før politiet får droner i bilene

Det tror og håper politimennene som også jobber som dronepiloter. Se høytsvevende video.

Publisert Sist oppdatert

Politiet kommer til en alvorlig trafikkulykke. De skal finne ut av hva som skjedde da bilene kræsjet. I stedet for å vakle på taket av en brannbil for å ta bilder av skadestedet, slik de har gjort i mange år, tar patruljen ut en liten drone med et kamera fra politibilen og sender den til værs. Bildene er gode og oversikten fra lufta er total.

Det er i alle fall drømmen til politimennene Vidar Aasvangen, Gunnar Foseid og Håvar Bue, ved Nes lensmannskontor. Ved siden av å jobbe med trafikk, narkotikasaker og andre politioppgaver, har de sammen startet selskapet Dronegutta.

Selskapet er kommersielt og tar på seg oppdrag fra en rekke ulike oppdragsgivere, men de tre politi- og dronekollegene mener dronene også bør være en del av politiets verktøykasse.

– Vi ser helt klart den politifaglige nytten av droner. Det kan for eksempel være for å få oversikt ved ulykker, sende livebilder til operasjonssentralen ved større hendelser eller å sende inn drone i utrygge områder, i stedet for politifolk, sier politiførstebetjent Vidar Aasvangen.

Brannvesenet er blant etatene som er i gang med å teste ut droner, forteller de. Og de er overbevist om at det kommer til politiet også.

Foreløpig få politioppdrag

En felles interesse for foto og video, samt at Bue er utdannet dronepilot fra Forsvaret, gjorde at de fikk ideen om å starte opp Dronegutta for et par år siden. I fjor var de i gang.

Med godkjenning av Luftfartstilsynet og selskapet godkjent som bierverv av politimesteren, reiser politimennene nå rundt og gjør oppdrag for entreprenører, reklameselskaper og arkitekter, for å nevne noe. Den kinesiskproduserte drona koster rundt 15.000 kroner og har et svært godt kamera.

– Vi så muligheten for å lage bilder fra lufta med toppkvalitet, sier politiførstebetjent Gunnar Foseid.

I vinter fikk Dronegutta i oppdrag å filme Politihøgskolens kjørekurs på Golsfjellet. Ved å ha en drone hengende bak bilen og et annet kamera inne i bilen, lagde de instruksjonsvideoer for PHS. Dette er foreløpig det eneste politirelaterte oppdraget de har hatt.

– I fjor kom det melding til politiet om fortidsminner som noen hadde ødelagt. Da hadde det vært fint å kunne ta bilder med drone. Men vi kan ikke blande rollene, så dersom vi skal gjøre noe for politiet, må vi leies inn som Dronegutta, forklarer Aasvangen.

– Det finnes oppdrag der man har brukt helikopter for å ta bilder, men der helikopter egentlig er unødvendig. Drona kan gå nærmere hvis man skal ta bilder av objekter og er mer miljøvennlig, sier dronepilot og politioverbetjent Bue.

Politihøgskolen endrer undervisninga ved hjelp av droner

Å bruke video fra droner kan også være gunstig i opplæringssammenheng. Politioverbetjent på Politihøgskolen, Preben Lund, forteller at dronefilm av kjørekurset på Golsfjellet i vinter, ga opplæringen en ny dimensjon.

– Vi samarbeider med politihøgskolene i Sverige og Danmark som har brukt droner til å filme undervisninga si før. Vi har alltid kjørt demoer ute på isen, men nå ville vi gjøre noe annet. Derfor filmet vi øvelsene på forhånd og viste det til kursdeltakerne før de dro ut på isen, sier Lund.

SE VIDEO: Politiets Volvo 940 på glattisen på Golsfjellet.

Bildene fra lufta fanger opp bilenes bevegelse. Kameraet på innsiden av bilen fanger hvordan førerne ratter og girer. Det er lærerikt for de som deltar på kurs, mener Lund.

– Vi får vist hvordan man bør gjøre det og hvordan man ikke bør gjøre det. Drar du i rattet for mye eller er for hard på gass eller brems, så vil det få store utslag. Vi har filmet mange øvelser og lager nå en pakke som instruktører også ute i distriktene kan bruke når de skal gjennom de samme øvelsene lokalt, sier Lund.

Vil lære opp andre politifolk

Å lære å bli en god dronepilot som følger bevegelige mål, kan ta tid. Men å lære opp politifolk til å kunne sende opp en enkel drone og ta bilder, bør være fullt mulig, mener de tre politimennene på Nes.

– Drømmen er kanskje å kunne reise rundt å utdanne dronepiloter i politiet, sier Aasvangen.

– I tillegg til å fly, så er vi jo politifolk. Vi kjenner rutinene, sier Bue.

På nettbrettet han foran ham, vises direktebildet fra det lille, bevegelige kameraet.

– Jeg vil tro det er en drone i hver bil om noen år, sier Bue optimistisk.

Håvar Bue, Gunnar Foseid og Vidar Aasvangen er politifolk og Dronegutta.
Ipaden festet til kontrollen viser direktebildet fra kameraet festet under drona.
Å filme fortidsminner, som her på Nes kirkeruiner, er blant oppdragene Dronegutta tar på seg.
Powered by Labrador CMS